KAZAKİSTAN'DA KAZAK-TÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN K...

2013-07-26 12:20

KAZAKİSTAN'DA KAZAK-TÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KURULMAS

Kazakistan Büyükelçiliği'nden alınan yazıda, Kazakistan’ın bölge valiliklerinin, Almaty Bölgesi ve Batı-Kazakistan Bölgesi de dahil olmak üzere, Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulmasına ilişkin yer tahsislerini ve altyapı çalışmalarını tamamladığı ifade edilmektedir.

Almaty Bölgesi Valiliği’nin Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgesi için altyapı çalışmalarının yanı sıra bazı Türk menşeli fabrikaların da çalışmalarını sürdürmekte olduğu belirtilmektedir. Bölgenin toplam alanının 820 hektar olduğu ve Sanayi Bölgesi yakın1arındaI demiryolları, karayolları ağı, ulusal karayolu otobanı inşaatının tamamlanmakta olduğu bildirilmektedir. Bölge alanı içinde ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz yatakları ve işleme fabrikaları ve ayrıca, petrol, doğalgaz, kimya, makine üretimi, inşaat malzemeleri üretimi alanında dünyaca büyük ve bölgesel büyüklükte birçok şirket ve fabrikaların yer aldığı kaydedilmektedir.

Yazıda devamla, Batı Kazakistan Bölge Valiliği’nin Oral şehrinde ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgesi için 300 hektar alan tahsis etmiş olduğu, tüm gerekli altyapının tamamlandığı ifade edilmektedir. Sanayi bölgesinde enerji, petrol, kimya, makine ve inşaat malzemeleri üretiminin yapılmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

Almaty Bölge Valiliği ile Batı Kazakistan Bölge Valiliği’nin kurulacak Ortak Kazak- Türk Organize Sanayi Bölgeleri için Türk yatırımcıları davet ettiği ve Valiliklerin ilgilenen firmalarımızla Türkiye veya Kazakistan’da görüşmeler yapmaya hazır olduğu ifade edilmektedir.

Üyelerimize duyurulur.